Speyside resa 2015
Dag 1 den 29 april började vi vår resa till Skottland från Villie kl.8.30. Vi startade med en gemensam frukost, när allt var lastat och klart körde Flemming mot Kastrup. Vi valde detta körsätt denna gång och det fungerade jättebra, billig parkering på Kastrup. Flyget skulle lyfta 11.20 till Edinburgh men blev lite försenat då dom fick problem med att koppla loss planet från traktorn som puttade ut oss, tog nog en 25 min innan vi lyfte.
Väl framme i Edinburgh hämtade vi ut vår bil, en Citroën som var en trevlig upplevelse.
Nu ställde vi in GPS:en på Pitlochry och Edradaour destilleri för ett besök där. Ett destilleri som är välbesökt av turister vi var nog en 15st på rundturen. Innan turen började fick vi prova två av deras whisky. En bra rundvandring i ett av dom minsta destillerier jag sett och det ligger väldigt vackert där det ligger i dalen.
Vi stannade i grannbyn Moulin för lite lunch på puben väl värt att stanna vid, efter lunchen körde vi A9 mot slutmålet för dagen Craigellachie och Highlander Inn ett litet hotell mitt i byn. Vi hade fått ett eget hus där, lite slitet men vi skulle ju bara sova där. Craigellachie är en lugn och fin by väl värd att stanna till i.
Efter incheckning hamnade vi i puben för några whisky och lite mat.
Whisky dag 1: Edradour?, Edradour?, Craigellachie 19, Imperial 18 1995, Aberlour 22, Glenrothes 7, Glenallachie 1999, Tormore 1996, Glen Grant 21, Macduff 1997
Dag 2 den 30 april började tidigt då vi hade en bit att köra, vi skulle besöka Glen Ord.
Väl framme vid Glen Ord skulle vi gå rundturen som var gratis för oss som medlemmar i Classic Malts. Vi fick ett erbjudande om att uppgradera rundturen med en liten provning efter, det kostade några pund och det tyckte vi att det kunde vara värt att prova. Efter rundturen kom David som vår guide hette med proverna av 12, 15 och 18år. Vi fick även ett litet prov från ett sherryfat med oss hem från lagerhuset där dom hade några fat som dom använde till sina utgåvor, det var ett mycket gott prov "smaskens".
Efter besöket körde vi in till byn och den lokala handlaren för lite proviantering då där inte var så mycket tid kvar innan vi skulle vara på Dalmore.
Dalmore besöket blev en besvikelse men nu har vi varit där tror nog inte man kommer att återvända. En förklaring på detta är en okej rundtur med en trevlig guide, men det tråkiga var ett så välkänt destilleri som Dalmore är shopen som innehåll en hylla med 10årig en hylla med 15årig och en hylla med 18årig whisky inget annan. Och när vi kom till provsmakning fick vi 12åringen, och vi fick snacka till oss ett prov av den 18åriga och cigarmalten, men med skarpa blickar från den gamla damen som nog var chef över shopen.
Och en sak till vi har varit på många destillerier där dom har stränga regler angående fotografering men här gick dom ett steg till, här fick vi lämna telefoner och kameror kvar i bilen.
Sen körde vi vidare till Inverness och whiskyshopen efter diverse inköp gick färden vidare mot Elgin och Gordon MacPhail och lite inköp där också, vi passade på att äta på en indisk restaurang innan vi körde vidare.
På hemvägen hittade vi det nerlagda destilleriet Colburn som har fått lite liv igen genom att Murray McDavid har köpt det och har det som lager för sin whisky.
Whisky dag 2:Glen Ord Singleton 12, 15, 18, Dalmore 21, 18, cigarmalt, Ledaig 14 G&M, Mortlach G&M, Jura 9 OMC, Talisker 6 OMC, Glenrothes 10 OMC, Ledaig 9 OMC
Dag 3 den 1 maj var det dags för en heldag med Diageo. Först tog vi lokalbussen till The Laich of Moray i Elgin därifrån skulle rundturen börja. Vi var i god tid så det blev en dram på hotellet innan bussen kom 11.30. Resan gick först till Linkwood där vi mötes av en säckpipsblåsare och destilleri manager. Ett nybyggt destilleri på samma plats som det gamla, när rundturen var klar fick vi en dram.
Sen åkte vi till Glen Elgin där vi mötes av destilleri manager. Rundturen gick bra i det gamla destilleriet som ligger lite undanskymt, fick även här en dram som avslutning på rundturen.
Påstigning av bussen för vidare färd till Mannochmore och Glenlossie som ligger på samma område. Glenlossie är det ålderstigna destilleriet jämfört med Mannochmore som är det som producerar mest av dom två. Destilleri manager på vart ställe gick runt med oss, den som hade mest inlevelse var nog han på Mannochmore trevlig prick. Sen bjöd dom oss på en dram från varje ställe utan att vi visste vilken som var vilken, men vi gissade givetvis rätt. Innan bussen skulle gå tillbaka till Elgin fick vi en 20cl Johnnie Walker Black Label innan vi äntrade bussen, efter en trevlig dag på fyra destillerier som i normala fall är stängda för besökare.
Lite väntan innan lokalbussen kom så vi var lite frusna när vi kom hem till hotellet, så det blev puben och lite whisky och Fish a Ships på kvällen.
Whisky
dag 3:Glenburgie
10, Glen Deveron, Glentauchers, Speyside, Linkwood 12 F&F, Glen Elgin 12
F&F, Mannochmore 12 F&F, Glenlossie 10 F&F, Jura 9
OMC,
Talisker 6 OMC, Glenrothes 10 OMC, Ledaig 9 OMC
Dag 4 den 2 maj stod Glen Garioch och Tamdhu på programmet. När frukosten var avklarad vid 9 tiden körde vi österut mot byn Oldmeldrum och Glen Garioch. Ett gammalt och mysigt destilleri som ligger mitt i byn nästan, en väg delar destilleriet där besökscentrat ligger vid en sida och destilleriet vid andra. Vi gick en vanlig tur, men vår guide var väldigt givmild då vi fick prova nästan alla deras utgåvor för tillfället.
När besöket var klart körde vi till Dufftown för lite fika, som vi tog i den lokala butiken The Co-operative Food. Nu var här lite tid över innan vi skulle vara hos Tamdhu så då hade jag en idé om att köra och kolla på det gamla Imperial som skulle vara rivet, och det stämde tillika stod det nya klart som skall heta Dalmunach, ett mycket vackert bygge.
Nu stod ett besök hos Tamdhu och afternoon tea med deras whiskykaka som var mäktig men god, plus deras 10 åring innan rundturen började. När vi kom till lagerhuset blev det ett antal prover som var riktigt bra, kan bli trevligt längre fram i tiden och se hur den utvecklar sig.
Nu vände vi hem mot hotellet innan vi skulle på en kvällsprovning i Dufftown.
Taxin hämtade oss strax efter 17.00 för färd till Cadenheads provning på St. James Hall i Dufftown som skulle börja 18.00. Det var nog 45-50 pers på denna provning som var mycket rolig med ett trevligt upplägg där vi skulle gissa från vilket år whiskyn var som vi drack med hjälp av bilder och musik.
God whisky förutom den första som var en mycket konstig blend nog en av dom sämsta jag druckit men dom 5 andra var desto bättre.
När provningen var slut gick vi för att få lite mat för nu var vi hungriga, fast det var festival var där inte många restauranger som var öppna vi tyckte det var konstigt. Taxi tillbaka till hotellet, när vi var framme gick vi och kollade i tältet hos grannhotellet som hade live musik där. Men vi var inte där så länge för kvällen var riktigt kall, så det blev några whisky i puben i stället innan sängen kalla.
Whisky dag 4: Glen Garioch: 12, Founders reserve, New Make, Sherry Cask, Virgine Oak,Wine Cask, Tamdhu: Cask Strength, New Make, Pedro Ximines+Oloroso, Oloroso, Sherry, Strathmill 23, Cameronbridge 34, Macallan, Provning Cadenheads: Blend 12 Arran 18, Miltonduff 36 1978, Dufftown 26 1988, Glenrothes 24, 1990, Caol Ila 31 1984
Dag 5 den 3 maj, dagens första stopp efter frukosten blev GlenDronach lite öster om Huntly.
Det regnade och var lite kallt när vi kom fram till destilleriet så vi gick in i shopen innan vi skulle gå en runda. Vi valde en lite bättre rundtur där det ingick lite fler smakprov, och dom var riktigt bra.
Lewie som vår guide hette var en trevlig äldre herre som berättade glatt om destilleriet, som var mycket vacker och fint, väl värt ett besök. Det blev även en egenbuteljerad GlenDronach från 1994/21år som slank med hem. Äntligen fick jag en ny toppluva som jag hade frusit om skallen innan.
Efter alla inköp körde vi A97 vidare mot norr och Glenglassaugh som ligger vid kusten strax utanför byn Portsoy. Även denna dag blev det Co-operative Food nu i Portsoy som fick stå för maten denna dag. Ja det fungerar jättebra att käka sandwichar på dagen.
Väl när sandwicharna var avklarade väntade Glenglassaugh på oss. Destilleriet är relativt nyöppnat efter diverse stängningar, en bra rundtur men inget över det vanliga dom har lite att jobba på. Där finns gammal whisky i lagerhusen och i shopen men dyr så det blev inga inköp av whisky här, men väl en tröja till en frusen själ (PA). Lite sightseeing på vägen hem till Craigellachie, väl hemma blev det lite vila innan kvällsrundan i puben för lite mat och fler goda whisky.
Whisky dag 5: Littlemill, Mars 1988, Dailuaine 16 F&F, Dalwhinnie 15, Glenfarclas, Glenrothes 21, GlenDronach 1993, Glenrothes 2 BBR, Glenglassaugh: New Make Revival, Sherry Cask 9, GlenDronach: 1994, 18, 21
Dag 6 den 4 maj, idag bar färden av till Glencadam och Fettercairn i södra highland. Vi fick be hotellet om en tidig frukost då vi skulle vara hos Glencadam 10.30 och bilturen ner dit skulle ta ca.2.½ timme, vi körde lite fel på vägen ner men det gick bra ändå vi kom fram i tid.
Väl framme blev vi mottagna av destilleri manager Douglas Fitchett för en rundtur i destilleriet som var riktigt bra. När vi gick upp till lagerhusen fick även se deras vaktstyrka som var en högljudd gåshane som även vaktade sina damer i dammen. Efter rundtur tog vi plats i soffan för lite smakprover närmare bestämt 7st till vår förvåning då besöket inte kostade något. Detta destilleri är väl värt att försöka få ett besök på, mycket trevligt bemötande. Nu kostade besöket inte något men som han sa fick vi gärna donera lite pengar som han skulle skänka till den lokala skolan, och det gjorde vi med glädje. Några av resenärerna gjorde vissa inköp av den ädla drycken.
Nu var vi klara för nästa som var Fettercairn, men innan intog vi lite lunch i byn Fettercairn.
På destilleriet hade vi inte bokat något så dom gick runt med oss nästan omgående, ja innan vi gick runt fick vi se en video om destilleriet. Rundturen var bra synd bara att dom är så fotorädda, hon kollade oss hela tiden så vi inte smygfotade men hon lyckades inte riktigt.
Det är ett gammalt fint destilleri, jag personligen gillar sådana före alla dom nya. Väl tillbaka i shopen fick vi prova några av deras whisky, trevliga men inga aha upplevelser som det kan bli ibland. Nu var det klar för dagen, men där var tid över så vi körde över deras högland och skidorten tills vi kom till Tomintoul och Whisky Castle.
I shopen var inte Mike där så vi fick hålla tillgodo med hans fru som även hon är trevlig men oj va hon snackar. Det blev några inköp, och även lite snack om morgondagen då vi skulle besöka Tomintoul destilleri som Mike hade hjälpt oss med det tackar vi Mike för.
Nu ställde vi in riktningen mot Dufftown för ett snabbt besök i shopen där. Världen är bra liten ibland, i shopen träffade jag några som Flemming och jag träffade på en whiskyresa till Limburg 2014. När detta var avklarat återgick resan till Craigellachie och hotellet. Slut på en trevlig och fullspäckad dag.
Whisky dag 6: Glencadam: New Make, fatprov 3år,
10, 15, 21, Sherry Cask, Port Cask, Fettercairn: Fior, 24, Cask Strength, Arran
97, Tullibardine, Benrinnes, Ben Nevis 1991,
Bunnahabhain 26, Clynelish. Fick några whisky i Whisky Castle.
Dag 7 den 5 maj stod Benromach och Tomintoul på programmet. Det började givetvis med en stadig frukost som alla dom andra dagarna.
Färden gick sen mot Forres och Benromach destilleri, också detta destilleri är rätt litet och trevligt. En viss nybyggnation på stället i form av nya lagerhus, inte så trevliga som gamla lagerhus dom nya är typ plåthallar. Rundturen gick var bra och guiden var en trevlig prick som bjöd på många smakprov.
Sen på vägen ner till Tomintoul svängde vi in om Dallas Dhu som nu är ett museum, då vi hade gott om tid. Flemming gick rundturen där då den är mycket informationsrik, vi andra hade gått turen på en tidigare resa.
Väl framme i byn Tomintoul fikade vi på caféet som ligger mitt i byn. Efter fikan körde vi till Tomintoul för ett besök där, som skulle vissa sej bli resans bästa besök. Tom som tog emot oss var en cool man som verkligen kunde berätta om allt som rör ett destilleri och lite till, en rolig grej var att var gång han råkade nämna Diageo spottade han lite åt sidan tror inte han gillade dom. Här blev det också många och goda smakprover, ungefär samma som hos Glencadam och här kostade det ingenting också. Vi donerade givetvis med glädje lite pengar som Tom skulle översända till den lokala skolan.
När besöket var slut åkte vi tillbaka till byn för några inköp hos Mike på Whisky Castle men där blev vi snopna då där var stängt, tydligen stänger dom 17.00 så det var bara att köra tillbaka till Craigellachie. Nu väntade lite mat och sen var det packning av resväskor, då morgondagen skulle starta tidigt.
Whisky dag7: Benromach: New Make, 10, Cissa, Peat, Sherry, 100-cask Tomintoul: 12, 14, 16, Peat Tang, Old Ballantruan, Old Ballantruan 10, Roderick Dhu
Dag 8 den 6 maj hemresa.
Efter tidig frukost och lastning av resväskor startade hemresan 8.00 mot Edinburg. Efter inlämning av bil tog vi en fika på flygplatsen. Vårt flyg skulle lyfta 12.50 och det gjorde det, vi landa på Kastrup 15.30. Tog bussen ut till Flemmings bil och hemfärd till home sweet home efter en mycket bra och trevlig resa.
Tackar Urban, Per-Anders och Flemming för trevligt
ressällskap.